Forbrugslån
Her på siden giver vi dig overblik over et udvalg af danske lånedudbydere. Dette er ikke et fyldestgørende billede af hele det danske marked for låneudbydere. Vi bliver betalt et lille honorar for de lån, der bliver optaget hos låneudbyderne gennem vores site. Derfor indeholder denne side reklamelinks. Se en oversigt over de udbydere vi samarbejder med her.
Mangler du penge og overvejer at optage et forbrugslån? Er du usikker på, hvordan denne type lån egentlig fungerer, og hvordan man finder det absolut bedste forbrugslån? Så skal du læse med her, hvor vi stiller skarpt på netop forbrugslånet.
Hvad er et forbrugslån?
Som det fremgår af navnet, er et forbrugslån ganske enkelt til forbrug. Det vil sige, at de lånte penge kan bruges på alt lige fra ferier til renovering af hus eller indkøb af ny garderobe. Pengene er altså ikke øremærket noget bestemt, ligesom de eksempelvis er, hvis man optager et billån eller et huslån.
Derudover er det kendetegnende for et forbrugslån, at man ikke skal stille sikkerhed for denne type lån. Med andre typer lån skal du give låneudbyderen pant i eksempelvis din bolig eller din bil, men det er ikke nødvendigt, når det gælder et forbrugslån. Her skal du ikke sætte noget i pant, og du kan dermed optage denne type lån uden at have hverken hus eller bil – eller være i gang med at købe det.
Hvor mange penge kan man låne på denne måde?
Forbrugslånet kan være på alt lige fra få tusinde kroner til 600.000 kroner. Der er altså enormt stor forskel rent størrelsesmæssigt, og derfor er det også muligt at finde et forbrugslån, som passer til ens egen økonomiske situation og behov. Ønsker du at optage et mindre forbrugslån, vil det typisk gå under navnet ”minilån”. De større forbrugslån er som regel på minimum 10.000 kroner, og det er altså denne slags lån, du skal overveje, hvis du står overfor et lidt større projekt, som skal finansieres.
Hvor lang er løbetiden på et forbrugslån?
Løbetiden – altså det antal år eller måneder, som du har til at betale lånet tilbage – kan strække sig lige fra få måneder til 10-15 år med et forbrugslån. De små forbrugslån, som også ofte kaldes kviklån eller minilån, strækker sig typisk kun over ganske få måneder, men optager du et større forbrugslån, kan du altså have helt op til 15 år til at betale de lånte penge tilbage.
Det er klart, at løbetiden afhænger af lånets størrelse, og de to skal meget gerne hænge sammen. Derfor er løbetiden selvfølgelig længere på større lån, end den er på mindre lån.
Hvordan finder man det bedste forbrugslån?
Uanset hvilket slags lån man vil optage, gælder det altid om at undersøge sine muligheder meget grundigt – for eksempel ved at sammenligne forskellige låneudbydere og lånemuligheder her på siden. På den måde vil du nemt og hurtigt kunne danne dig et indtryk af, hvor du kan få det bedste lån henne.
Generelt gælder det, at det bedste forbrugslån er det, som passer til lige nøjagtigt din økonomiske situation. Det vil sige, at du skal finde et lån, hvis størrelse og løbetid giver mening i forhold til din økonomi. Således er det altid en fordel at blive gældfri hurtigst muligt, og derfor vil man naturligvis gerne have den korteste løbetid på ens lån. Samtidig gælder det dog også, at løbetiden hænger sammen med ens månedlige afdrag, og derfor må løbetiden heller ikke blive for kort. Så bliver dine afdrag nemlig større, end hvad du har mulighed for at betale, og så er det, det går hen og bliver dyrt. Betaler du ikke dine afdrag som aftalt, kommer der nemlig gebyrer på, og det er netop noget af dét, der kan være med til at trække prisen på et lån opad.
Du skal altså finde et lån, hvor afdragene passer perfekt i forhold til din indkomst. Det er fordelagtigt at blive gældfri så hurtigt som muligt, men samtidig skal afdragene altså også give mening i forhold til dine indtægter, så du hver måned kan betale dine afdrag som aftalt.
Kig på lånets ÅOP
Når du vil finde et godt lån, gælder det desuden, at det er smart at kigge på lånets ÅOP. Dette tal viser de årlige omkostninger i procent, og her er altså medregnet både renter og diverse gebyrer. Det er nemlig ikke nok udelukkende at kigge på lånets rente, du skal også have de mange forskellige gebyrer for øje.
ÅOP er derfor det mest sigende omkring et lån, og vil du være sikker på at finde det helt rette forbrugslån, er det derfor i høj grad dette tal, du skal kigge på.
Hvordan optager man et forbrugslån?
Det er som regel ganske nemt og ligetil at optage et forbrugslån. Når først du har fundet en udbyder – faktisk gerne flere – som du tænker, kan give dig et fornuftigt lån, går du ind på udbyderens hjemmeside og sender en låneansøgning afsted. Denne forpligter dig ikke til at optage lånet, og netop derfor kan du også sagtens sende ansøgninger til flere forskellige udbydere.
Når låneudbyderen modtager din ansøgning, laver de en kreditvurdering af dig. Denne kan laves enten ved at tilgå din e-SKAT eller ved for eksempel at kigge på gamle lønsedler. Når de har lavet din kreditvurdering, vil du få tilsendt en låneaftale, hvis de har valgt at tilbyde dig et lån.
Af låneaftalen vil du kunne se dine konkrete betingelser for lånet, og netop derfor er det fornuftigt at sende flere låneansøgninger afsted. Din rente kan for eksempel godt afvige fra det, du umiddelbart har set på låneudbyderens hjemmeside, eftersom denne afhænger af din kreditvurdering. Har du således en sund økonomi, vil du som regel blive tilbudt et bedre lån.
Når du så sidder med nogle forskellige lånetilbud, kan du sammenligne disse, og ud fra dette kan du så træffe din endelige beslutning. Det kan altså godt tage noget tid at finde det helt rette lån, men det kan godt betale sig at investere tid og energi i det, for der er i sandhed stor forskel på forskellige lån. Der er rigtig mange gode forbrugslån derude, men der er desværre også mange, der er mindre fornuftige, og hvis ikke du vil komme til at betale for meget for dit lån, er det derfor en rigtig god idé at bruge noget tid på at undersøge dine lånemuligheder til bunds.